Bornavirusul aviar, sau ABV, este cunoscut și sub numele de Boala Borna, ataca sistemul nervos și poate fi fatal. Boala Borna a fost detectată la păsările sălbatice în 2000. În 2008 a fost găsită la papagalii domestici și a fost redenumită oficial bornavirus aviar. ABV este transferat atunci când o pasăre intră în contact strâns cu o pasăre infectată. Intrarea în contact cu fecalele unei păsări infectate poate provoca, de asemenea, răspândirea virusului.
Cercetătorii au găsit o legătură între debutul bolii de dilatare proventriculară, sau PDD, și Bornavirusul aviar.
PDD determina sistemul imunitar al păsării infectate să devină suprasensibil, provocand leziuni la nivelul sistemului digestiv, cea mai frecventă fiind paraliziea intestinala, ceea ce duce la blocarea alimentelor în proventriculul păsării. Intestinul se va umfla, provocând dureri mari insotoite de lipsa absorbtiei nutrientilor din hrana, urmate de descul animalului.
Păsările care sunt infectate cu ABV pot să nu prezinte niciun simptom de PPD timp de câțiva ani pot fi purtători ai bolii fără a prezenta niciun simptom dar pot infecta în continuare alte păsări cu ABV și PPD.
PDD a fost denumită inițial boala de irosire a Macaw, deoarece a fost diagnosticată pentru prima dată la macaw. Dar se găsește în mod obișnuit la papagali, păsări de dragoste, perusi quakeri, cinteze, calopsite, gâște și lebede mute.